Down Under

BLOG 3  #   3/02/19                                                                                     MAKE YOUR MOVE
 

G’day mates,

In Januari verbleef ik bijna een maand in Adelaide. Januari is DE maand voor het Australische wielrennen. Je kan het vergelijken met de maand april in België als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix plaats vinden.

De grootste wielerwedstrijd van Australië, de Tour Down Under in Adelaide vond plaats van 15 - 20 januari. Een paar dagen voor de TDU vond er nog The Advertiser Track Down Under plaats, een event op de Super-Drome (velodrome). Hier namen niet alleen een aantal goede Australische pistiers deel, maar ook Italiaanse topper Elia Viviani en de Deen Michaël Morkov waren present. Ook al was het geen officiële wedstrijd, er werd toch gekoerst op het scherpst van de snee tijdens de onderdelen keirin (een sprintonderdeel met maximum 6 renners en wat vooral populair is in Japan), afvalling, sprint en koppelkoers. Dit was de eerste keer dat ik een wielerwedstrijd op de piste live zag bij de profs en het was één en al spektakel. Helaas ook met een zware valpartij tijdens de keirin waarvan 5 van de 6 renners hard vielen (beelden staan te zien via de link onderaan). Wonder boven wonder bleef er één op zijn fiets en dat was wereldkampioen sprint Matthew Glaetzer. Over Matthew gesproken. Ik had hem een paar dagen vooraf gecontacteerd om hem eens persoonlijk te ontmoeten en voor een babbel omdat hij ook een christen is en zijn geloof heel belangrijk is voor hem. Hij heeft al een groot palmares bij elkaar gereden. Zo werd hij in 2016 vierde op de Olympische Spelen in Rio in de sprint en teamsprint. In 2018 werd hij wereldkampioen in het onderdeel sprint. Het is een prachtige atleet om naar te kijken. Eén en al power. Het publiek ging helemaal uit de bol tijdens het hele event. 

42485530 747512968922599 7841046767519746110 n    IMG 0806 

IMG 0907    IMG 0767

Een paar dagen later had ik dan afgesproken met Matthew tijdens een fietsclinic voor kinderen. Hier kon hij wat tijd vrij maken voor een ontspannende babbel. Ik kies geen formeel gesprek, maar eerder een spontane losse ontmoeting. We zaten op een grote lege tribune en het gesprek ging vanzelf.

Matthew begon in zijn tienerjaren als polsstokspringer maar door aanhoudende hamstringblessures probeerde hij de fiets en hij kon al snel uitblinken. Hij traint nu haast dagelijks in de gym en op de piste. In de gym traint hij om zijn spiermassa te onderhouden en bij te kweken. En geloof me, spiermassa heeft hij wel. Als je mijn 2 benen samenvoegt is dat voor hem 1 been! Op de weg traint hij niet zoveel. Lange duurtrainingen op de weg van 5 & 6 uur is niet aan hem besteed. Geef hem maar de wielerbaan waar hij zoveel mogelijk rondjes kan fietsen via korte hevige sprintjes. Hoe sneller hoe liever. Dat is wat hij het liefste doet en ook het meeste talent in heeft.

Matthew groeide op als christen. Hij was een tijdje actief als jeugdleider in zijn kerk. Helaas is dat nu niet meer haalbaar door zijn professionele sport, maar als hij naar de kerk kan gaan doet hij dat. In zijn beginjaren als renner had hij het moeilijk om beslissingen te nemen en dat verlamde hem. Maar hij vertrouwde en bad tot God dat hij de rust en juiste beslissingen kon nemen. Hij praatte ook wel eens met zijn collega Nederlander Theo Bos, met wie hij regelmatig de kamer deelde. Als er dan geen internetverbinding was in de hotelkamer haalde hij zijn bijbel naar boven. Dat maakte de Nederlander wel nieuwsgierig.

We hadden bijna een uur met elkaar gesproken op die lege tribune terwijl de kinderen op de piste zich rot amuseerden op de fiets. Ik had hem ook verteld over onze werking en projecten van PaxX en hij was enthousiast hierover. Hij nam nog graag tijd voor een foto en ging dan terug naar de fietsclinic.

IMG 1311    IMG 1309

De druk op zijn schouders is soms groot. Maar hij is dan ook nog steeds erg ambitieus. Zijn grote droom is om volgend jaar Olympisch goud te veroveren tijdens de Olympische Spelen in Tokyo. Zijn eerstvolgende doel is het wereldkampioenschap in Polen dat dit jaar doorgaat van 27 feb tot 3 maart. We zijn benieuwd hoe hij het gaat doen. We volgen hem op de voet.

Matthew is een voorbeeld voor de jeugd, hij is sociaal en maakt graag tijd voor de mensen. Hij gaat zeker niet zweven, staat met zijn beide voeten op de grond en weet als geen ander dat het leven van een topsporter slechts tijdelijk is. Hij fietst heel graag maar hij vindt zelf dat er meer mensen gepassioneerd zijn van het fietsen dan hijzelf. Maar God gaf hem het talent om heel hard te kunnen sprinten. Heel mooi dat hij dit talent voor de volle 100% benut. Niet alleen zijn dagelijkse trainingsarbeid en discipline maar ook zijn persoonlijkheid als mens maakt het verschil tussen een kampioen en een groot kampioen. En voor mij is hij een GROOT KAMPIOEN.

Prachtig dat Jezus zijn leidraad is in zijn carrière. Dat is het beste wat hem is overkomen.

De Tour Down Under heb ik een paar dagen van dichtbij kunnen meemaken. Vooreerst was er de teampresentatie. Een geslaagde combinatie tussen sport- en festivalsfeer. Ik heb een aantal bekende wielrenners van dichtbij gezien, waaronder Peter Sagan. Niet zo bijzonder voor mij. Mijn vriendin vond de ploegvoorstelling alvast een hele fijne ervaring.

2ffcc2b5 eea2 47cc bba6 7b042efad63c   anna

Een paar dagen voor TDU vond Down Under Classic plaats in Adelaide centrum, een soort wielercriterium dat los staat van de TDU maar wel met een groot spektakelwaarde en sfeer. Dit was de eerste overwinning voor Aussie Caleb Ewan voor zijn nieuwe Belgische ploeg Lotto Soudal.

 IMG 1063   IMG 1090

IMG 1158   IMG 1160

IMG 1174   IMG 1177

IMG 0939   IMG 1143

IMG 1062   IMG 1114

De vrouwen reden op hetzelfde parcours de laatste etappe van hun TDU. Hierin won de Australische Chloe Hosking de massasprint. De eindzege was opnieuw voor de Australische Amanda Spratt. Voor de allereerste keer nam er ook een Belgische ploeg deel, Doltcini – Van Eyck Sport.

IMG 0945   IMG 0948

IMG 0976   IMG 0997

Tevens ben ik ook gaan kijken naar de voorlaatste etappe van de TDU voor mannen met start in Glenelg. Een massatoeschouwers. Het was op de koppen lopen. Het wielrennen leeft echt wel in Australië.

20190119 112932

Er waren een aantal etappes waar de TDU doortrok in de Adelaide Hills. Een stukje prachtige natuur met continue golvende wegen. Het zijn geen superlange beklimmingen, maar er is geen meter vlak. De langste beklimming is de Willunga Hill. Een helling van 3 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4 %. Voor de allereerste keer was dit de finale van de TDU in de laatste etappe met op de top van de helling de eindstreep. Hierin kwam de Australiër Richie Porte als eerste over de streep. De eindoverwinning ging net als vorig jaar naar de Zuid-Afrikaan Daryl Impy. 

Zelf had ik de kans om ook de Willunga Hill op te fietsen zonder haast getraind te hebben. Het viel beter mee dan verwacht. Mijn klimmersbenen van weleer kwamen terug even boven water! Dit heb ik altijd het liefste gedaan in het wielrennen. Klimmen.

20190118 144756   20190118 144919

Ik heb ook vier dagen vertoeft in Melbourne. Christophe Logier, onze PaxX-veldrijder had me verteld dat hij daar vrienden kende in Melbourne en dat hun zoon ook graag fietst. Zo ben ik met hun in contact gekomen. Het waren 4 fantastische dagen waar ik in een zeer warme openhartige familie was terecht gekomen.

Hun 16 jarige zoon Alister Potter leeft zich vooral uit in het mountainbiken en trial, een fietsdiscipline om zo snel mogelijk naar beneden te fietsen met verschillende hindernissen op een offroad parcours. Een spectaculair onderdeel van het wielrennen. Echt iets voor waaghalzen. Soms ging hij ook fietsen op de weg in een lokale wielerclub en kon hij makkelijk 30km/u halen op golvende wegen. Zijn moeder had me verteld dat hij best wel hard kon fietsen dus nam ik hem op een ochtend mee op training. Maar eigenlijk was het andersom want ik kende uiteraard de wegen niet en hij reed veel te snel voor mij. Hij moest vaak op mij wachten boven op een helling. Mijn klimmersbenen waren die dag al vlug verdwenen! En fietstechniek heeft hij al zeker wel. Een wheelie is voor hem geen probleem. Klik hier einde van het filmpje.

Voor een jonge gast fietst hij al heel hard. Hij is zeker een talent met veel kracht en een grote uithouding. Maar hij is ook nog een speelvogel op de fiets en dat vind ik prima. Laat hem nog maar die speelvogel uithangen, plezier maken en rustig groeien. Ik ga hem alvast verder opvolgen. Hij en zijn vader hebben al alvast een PaxX tenue besteld, dus binnenkort zien we ook de nieuwe PaxX tenue in Australië rondfietsen.

IMG 1976

Klik hier voor de mooie beelden van de afgelopen tijd in de Super-Drome, Tour Down Under in Adelaide & Melbourne. 

Het was in Adelaide de hele maand bloedheet. De warmterecords sneuvelden dag na dag. Met temperaturen van 40° was het soms ondragelijk. Maar de warmste dag was op 24 januari: 47° met op sommige plaatsen zelfs temperaturen van 49°. Dit was de heetste dag ooit gemeten in Adelaide. De zon brandde bijna letterlijk door je huid en je kon makkelijk een ei bakken op je auto. Het was echt onmenselijk. Gelukkig vlogen we die dag ook terug naar Darwin. Hier is het ook elke dag warm met temperaturen van 32°, maar het is hier wel het regenseizoen. Dus het doet deugd om afgekoeld te worden door de regen.

IMG 1450

Het leven hier in Australië is op zijn zachts gezegd fascinerend. Ik ben hier nu ongeveer 2 maanden een half en heb al een fantastische gezegende tijd beleefd. Ik ben dan ook heel dankbaar en geniet van elke seconde. Ik ben het hier nog verre van beu. De volgende keer vertel ik meer over mijn projecten buiten Australië. Ik zal mij ook richten op een aantal kerken in Australië zoals o.a. de C3 Church waar ik regelmatig naartoe ga. Ik weet dat er in deze kerken een aantal fietsers zijn. Vanochtend had ik in deze kerk alvast een mooie preek gehoord over 'Make your move'. De voorbije maanden waren voor mij best wel intens door de hoge temperaturen, de nieuwe levensstijl en het vele reizen. Maar ik zet mijn stappen verder. Dus sta op en gebruik je talent en passie. Niet alleen voor jezelf, maar ook om anderen te inspireren en te bemoedigen. 

IMG 1756

Wat ik nu zeker wel mis is een groot pak friet met stoofvleessaus en veel mayonaise erop (al vinden ze die combinatie hier walgelijk!!) De ‘fish and chips’ is hier zeker lekker, maar dit kan toch niet tippen aan de Belgische frieten.

See you later alligators

Stippy


 

 
BLOG 2  #  15/12/18                                                                                       THE STIPWAY
 
Ik ben inmiddels 3 weken in Down Under. Wat vliegt de tijd. De jetlag is al een tijdje verteerd en ik ben inmiddels ook aan de hoge temperaturen gewend geraakt en 'the Aussie lifestyle'!
Ook heb ik een tweedehands mountainbikefiets kunnen kopen. De fiets is hier een ideaal vervoersmiddel om dingen te verkennen. Het verkeer in Darwin is rustig, al is de fietsinfrastructuur niet geweldig en zijn er niet teveel verkeersregels voor fietsers. Al bij al is het wel aangenaam fietsen. Inmiddels ben ik ook al wat gewicht verloren. Ik vermoed 0,00001 kilogram!! Het is een begin...
 
20181209 085900   20181211 180807
 
Helaas heb ik niet kunnen deelnemen aan de wedstrijd omdat ik toen nog geen fiets had, maar vanaf februari zijn er terug wekelijkse wedstrijden op de wielerpiste dus er komen nog kansen genoeg. De voorbije dagen heb ik verscheidene contacten gelegd i.v.m. onze projecten tot zelfs in Fiji. Mensen zijn best wel enthousiast en nieuwsgierig. Ik zal dan een aantal mensen ontmoeten in Adelaide en Melbourne. Maar ook in de kerk C3 church waar ik elke zondagochtend probeer naartoe te gaan zijn er fietsgroepen te vinden in Darwin tot zelfs in Sydney. 
 
De komende weken staat er dan ook heel wat op het programma. Zo vertrek ik maandag voor 9 dagen naar Bali, een Indonesisch eiland. Ik neem een kijkje of de plaatselijke bevolking de fiets gebruikt als transportmiddel en ik zal ook zoeken naar recreatieve fietsgroepen. Ik ben erg benieuwd hoe de fietscultuur in Bali is ontwikkeld. Het verkeer zal er veel drukker en chaotischer zijn dan in Darwin. Ik kan mij er al iets bij voorstellen. Veel taxichauffeurs en scooters, geclaxoneer en geschreeuw van ongeduldige autobestuurders. 
 
main qimg 2ffb38975dfe554439b2ad85b1937c52 c
 
Op kerstdag vlieg ik terug naar Darwin. Het wordt dus Kerstmis vieren hoog in de lucht. Maar dat kan ook gezellig zijn. Wie weet is er wel een kerstboom, kerstverlichting en zingen we kerstliederen in het vliegtuig! De dag erna op tweede kerstdag (Boxing Day) reizen mijn vriendin en ik van Darwin naar Adelaide. Niet met het vliegtuig maar met de wagen dwars doorheen de outback via de Stuart Highway. Dit is de enige weg naar het zuiden en de afstand tussen Darwin en Adelaide bedraagt zo'n kleine 3000 km. Ongeveer dezelfde afstand van België naar het Afrikaanse land Algerije. De reis zal vier of vijf dagen duren maar het wordt zeker een avontuur. Als alles meezit arriveren we op Nieuwjaarsdag in Adelaide. 
Ik ben graag iemand die zelf zijn route uitstippelt via mijn eigen Stipway. Maar dat zal niet lukken in de outback dus we zullen maar braaf de Stuart Higway blijven volgen.
    
                                         australia northern territory kangaroo road sign kata tjuta   map green adelaide darwin tour package 
 
Vanaf 13 tot 20 januari 2019 is er de Santos Tour Down Under in Adelaide. Dit is een UCI-Pro Tour wedstrijd voor mannen en vrouwen elites en is de grootste rittenwedstrijd in Australië. Toppers als Peter Sagan hebben al hun deelname bevestigd. Ik zal die periode er ook zijn als 'promoboy' voor PaxX! Later meer details...
 
TDU Image web
 
Ik maak zeker ook tijd om de omgeving te verkennen hier in Darwin. De natuur en dieren blijven mij hier keer op keer fascineren. Zonsondergangen zijn hier schitterend. Ook heb ik tijdens een avondwandeling een mooie foto kunnen maken van een pelikaan nabij de haven. En ook een foto van een schildpad die op de rug van een kleine krokodil zit te chillen. Zo te zien zijn deze schildpad en krokodil 'best mates!' (zoals ze in Aussie-taal zouden zeggen.)
 
IMG 7141
 
 IMG 7097   IMG 7250
 
Sommige dieren hebben het wel op mij gemunt. Zo werd ik onlangs aangevallen door een 'Magpie', een typische Australische vogel die vooral wandelaars en fietsers aanvalt om hun vogelnest te beschermen. De vogel ziet er onschuldig uit maar ze zijn best wel agressief. Zo bijten ze met hun bek meerdere keren in je hoofd en ik kan je verzekeren dat zoiets behoorlijk pijnlijk is. Ik ben nog niet aangevallen tijdens het fietsen door een Magpie, maar gelukkig draag ik altijd een helm tijdens een fietstocht. Al is een helm voor sommige fietsers niet voldoende.  Zie filmpje:  https://www.youtube.com/watch?v=U0cS4090Tvg
 
download
 
Tot de volgende...
 
See you later terminators!
 
Stippy

 

BLOG 1  #  23/11/18                                                                                         RUN MICHAEL RUN
 
Beste vrienden,
 
Mijn eerste week in Down Under zit er op. Op 23 november om 5.30 ben ik veilig en wel geland in Darwin na een lange reis van 38 uur. 
 
IMG 6945
 
Uiteraard is het hier bloedheet met temperaturen van 35° met zon maar regelmatig hele felle regenbuien en onweer. Niet te vergelijken met in Belgie. Ook zwermen de muggen rond mijn hoofd en komen er ook geregeld Australische diertjes uit het niets te voorschijn in uw huis zoals een gekko (soort hagedis). De grote Aussie dieren ben ik nog niet tegengekomen, maar dat zal niet lang meer duren vrees ik. Het landschap is adembenemend mooi en de mensen zijn hier heel vriendelijk. 
 
20181128 153346                IMG 6986
 
De jetlag zat toch vijf dagen in mijn lijf dus ik heb er wel even van moeten bekomen. Ook mijn darmen zorgden letterlijk voor wat 'opwinding' !!. Maar nu ben ik terug fit, al moet ik fit met een korrel zout nemen want mijn conditie is allesbehalve prima. Tijd er om wat aan te doen. Ik heb nog geen fiets, dus dan maar mijn loopschoenen aangetrokken en Darwin al lopend verkend. Klik hier voor het filmpje.
 
 
IMG 6963
Ready - set - go
 
Ik heb al gemerkt dat er niet zoveel wordt gefietst in Darwin, maar één van de eerste dingen die ik in Darwin had gezien toen ik toekwam was een wielerpiste. Geen indoor maar outdoor velodrome. Morgen is er een wedstrijd voor kinderen en volwassenen op deze velodrome. Daar gaan we zeker een kijkje nemen en hopelijk al wat contacten leggen. Op 8 december is er opnieuw een wedstrijd. Als ik tegen dan een fiets heb doe ik zeker mee. Mijn ambitie is om beste Belg te worden!!!
 
Dat was het voor nu. Ik hou jullie verder op de hoogte.
 
See you later alligators.
 
Stippy

 
 
5/11/18
 
Op 21 november reis ik (Michaël Stippelmans) naar Down Under. Niet om met mijn achterwerk aan het strand te liggen, te gaan surfen in de zee of elke dag aan een barbeque aan te schuiven. Neen, ik ga met een missie waar goed is over nagedacht. Na weken van voorbereiding begint nu alles in zijn plooi te vallen om een nieuw avontuur te beginnen aan de andere kant van de wereld. Lees hieronder mijn doelstellingen.
 
Op deze blog zal ik regelmatig updates vermelden van mijn Aussie-avontuur of op deze facebookpagina: https://www.facebook.com/PaxXTCC/

 

PaxX Australia Michal in Australi 1

Het wordt een hele uitdaging om dit allemaal te verwezenlijken. Maar neem het van mij aan. Iets wat nog niet bestaat, daar willen wij helemaal voor gaan... Door deze ingesteldheid hebben we de afgelopen jaren dan ook met succes vele doelen kunnen bereiken. In 2013 kon ik al even proeven van Australië en dat heeft mijn enthousiasme alleen maar doen toenemen om de fiets in verschillende aspecten te promoten.  

 

Down Under

 

Momenteel worden er contacten gelegd in verschillende streken. Australië is een megagroot land. Als je het over Europa heen zou leggen, zou het bijna even groot zijn. Dus logistiek wordt het geen senicure. En ook de hitte speelt een grote rol, om nog maar te zwijgen van de gevaarlijke diersoorten die je onderweg kan tegenkomen (zie foto)!!!

 

6145c67d 75c1 43dc aed3 10d3cf4914d8

 

Zoals de meeste van jullie ook weten ben ik gelovig en volg ik ook Gods leiding. Hij is mijn leidraad. Niets is onmogelijk, voor wie gelooft (Markus 8:23).

Soms stel ik me de vraag waarom we zo graag fietsen. Blijkbaar moet het een fantastisch gevoel zijn!  We rijden met de fiets naar school of werk. We fietsen naar een dichtbijzijnde café of shoppingcenter, we maken in het weekend lange fietstochtjes op een racefiets of spelden een rugnummer op aan een trui om een wedstrijd mee te rijden. Om nog maar te zwijgen over die fietsende wereldreizigers.  We kunnen zoveel doen met een fiets.

Dus begin niet te zagen en te zeuren dat jou zoiets niet kan lukken. Als je op uw achterwerk blijft zitten zal er inderdaad niets gebeuren. Daarom ook een boodschap voor jou. Hoe jong of oud je ook bent. Als je voelt dat je klaar bent voor een volgende stap in je leven, wacht niet langer, ga ervoor en neem jou volgende stap. Wat dat ook moge zijn....

See you later alligators!
 
Stippy

  DSCN1116

Lees hier nog meer:

dossier oceani page 001

dossier oceani page 002

dossier oceani page 003

dossier oceani page 004

dossier oceani page 005