De Ronde van Haspengouw 2015

De 1ste Ronde van Haspengouw ligt nu een week achter de rug.  Terwijl de renners onverstoorbaar andere oorden onveilig maken, likken de bestuursleden hun wonden.  Gelukkig bleef het ook bij ons bij schaafwonden. Dankzij de feedback van de ploegleiders weten we nu wat goed was, maar ook wat beter kon. Gelukkig gaat het om kleine details.  Maar ook die zijn belangrijk!  En daar gaan we aan schaven, want we willen niet dat het gewoon maar goed was.  Het moet prachtig zijn!  Onvergetelijk ook! Tegen de perfectie aan.  En niet alleen voor de mannen.  Nee, ook de dames willen meer.  Meer dagen, meer disciplines...  Wat ons betreft: hop, naar RvH part 2!!  

Nogmaals bedankt hiervoor renners, ploegleiders, supporters, medewerkers, begeleiders, leden van de jury, mensen van het Rode Kruis, speakers en symphatisanten.  De prachtige foto's zijn van Roland Pipeleers http://www.cycle-sport-photography.be/Gallery/2015  Bedankt alweer Roland!

Derondevanhaspengouw2015

 

Dag 1: Sint-Truiden

Tijdrit mannen: 137 renners stonden aan de start.  

Terwijl ik mannen zoals Maarten Bossers (13de) , Gody Jacobs (20ste) en Klaas Stynen (8ste) in de top 5 had getipt, bleken vooral onze noorderburen met scherp te schieten.  De jonge krachtpatser, Martijn Veling van het Team Skits haalde het met 3 luttele seconden voorsprong op zijn ploegmaat Gijs Beets.  Maurice Zaal werd mooi derde en Robbert Schaap zorgde ervoor dat de top 4 compleet Nederlands was.  De toon was meteen gezet.  De meeste renners eindigden binnen een redelijk tijd van de leider. Toch was er eentje die een gat van 5 minuten moest laten.  Een zekere Kris Jonckers! Sprinter van... oei, ons eigen team!!  Niet gemotiveerd Kris?  Slecht geslapen en vermoeid gestart?  Blessure? Mechanische pech?  Nee, niks van dat alles!  Kris zijn km-teller was uitgevallen en tja... hij was niet zeker... "heb ik er nu 3 gedaan of 4?"... "ik zal maar eentje extra doen voor de zekerheid"... en dus heeft Kris er 5 gedaan!! Kris, volgende jaar hangen we een telraam aan je fiets! ;-)

uitslag

winnaartijdrit

 

criterium dames: 23 dames aan de start, waaronder hier ook weer een sterke Nederlandse delegatie.  

De jonge Juul Hubert uit Den Haag smeet al van bij de start een bommetje.  Hoe hard ze ook werkte en wroete, de dames van het Nederlandse Team Skits lieten haar nooit gaan. Ze controleerden de hele wedstrijd en in de sprint kon hun speerpunt Leontine Groeneveldt het afmaken voor de moegestreden Juul Hubert en Kelly Lambrechts.

uitslag 

winnaressinttr

 

retrokoers: slechts 15 starters bij de retro's.

Niet zo heel veel renners, maar toch steeds mooi om naar te kijken.  Jens Dillen, met zijn lange wapperende haren, zijn ongeschoren kin en zijn gele wollen Mann-Grundig trui, maakte er een one-man show van en reed Briek Schottes-gewijs de rest op meer dan een halve minuut.  Wat opviel was dat de retro-renners stuk voor stuk jonge kerels waren en dat er ditmaal geen enkele Nederlander in de top 15 zat! 

uitslag

winnaarretro

 

 

Dag 2: Nieuwerkerken

Bij de mannen werd al snel duidelijk dat het Skitsteam van leider Martijn Veling het tempo hoog zou houden. En als er al eens eentje dreigt te ontsnappen dan rijdt Martijn het gaatje wel zelf dicht!  In deze wedstrijd seconden terugnemen was dus geen optie en dus gingen de heren met meer dan 100 man sprinten voor de zege.  Martijn (weer hij) wint relatief gemakkelijk voor Maurice Zaal en Jonathan Henrion.   Het klassement blijft ongewijzigd.

uitslag

winnaarnieuwerkerk

Voor de dames was Nieuwerkerken de 2de en laatste wedstrijd en zou dus hier het eindklassement opgemaakt worden.  Juul Hubert, die gisteren mooi 2de eindigde, reed zich alweer te pletter.  En ditmaal leek het te gaan opleveren.  Met nog een paar ronden voor de boeg had ze een halve minuut op het ganse peleton.  Maar net als je denkt "die houdt stand" begint de Skits-carrousel te draaien.  Iedere neutrale supporter roept nu voor Juul.  Maar het mag niet baten.  Het peleton slokt haar op en ook de dames gaan aan een duizelingwekkende snelheid sprinten voor de zege. Leontine Groenveldt haalt het alweer en wint dus ook de 1ste Ronde van Haspengouw voor dames.  Juul Hubert sprint zich alsnog naar de 2de plaats en behoudt die plaats ook in het eindklassement.

uitslag 

eindklassement

winnaresnieuwerkerken

 

Dag 3: Groot-Gelmen

Hondenweer en een zwaar parcours maken van deze wedstrijd een waar slagveld.  Al van bij de eerste ronde vallen er een paar renners af.  Elke ronde erna telkens een tiental.  Als de finale begint zijn er nog zo'n 50 renners in wedstrijd, waaronder ook de leider.  De enige manier om seconden terug te pakken is dus ontsnappen uit die sterke groep.  Klaas Stynen probeert dit in de laatste ronde, maar 200 meter van de finish grijpt het uitgedunde peleton hem bij zijn kraag.  Robbert Schaap wint nipt voor Martijn Veling en Vincent Meyvis.  Gody Jacobs (19de), Raf Baens (31ste) en Maarten Bossers (41ste) zijn onze enige renners die de meet haalden.  En dat is al een overwinning op zich, als je weet dat slechts 46 van de 137 starters de finish haalden. Martijn Veling is logischerwijze de eerste winnaar bij de heren van de Ronde van Haspengouw.  Het Team Skits domineert dus zowel bij de heren als bij de dames.  En volgens hen doen ze dit zo:  http://teamskits.weebly.com/home/de-ronde-van-haspengouw-win-je-in-bed

uitslag

eindklassement

winnaargelmen