2012


 

 01-krantenartikels-01


 

04-krantenartikels-01


 

02-krantenartikels-01

                                       Wielerclub begeleidt renners in Gambia - 13/03/2012

 

SINT-TRUIDEN - Michaël Stippelmans (29) en Ruben Simenon (26) van de Truiense wielerclub PaxX Global Cycling beëindigden zopas hun trip naar Gambia, waar ze Buba S. Jana (25) en Cherno Joof (38) de beginselen van het wielrennen bijbrachten. 

 

Het vijfjarige PaxX Global Cycling telt 35 actieve renners en groepeert amateurs en competitierenners zonder contract. De club is een buitenbeentje in de wielerwereld. Bij hun inschrijving vullen de wielrenners een vraag in over hun religieus engagement en hun levensmotto. Ze mogen ook een vraag aan God stellen. 

 

'Onze renners zijn christelijk en sociaal geëngageerd. De naam van onze vereniging verwijst uitdrukkelijke naar vrede en Christus', zegt voorzitter Tony Stippelmans. Het is zeker geen toeval dat zoon Michaël en Ruben Simenon uit Bilzen naar Gambia trokken. 

 

03-krantenartikels-01

 

Message on a bike

 

'We willen de boodschap van God overbrengen in het wielrennen', verklaart Michaël. 'Ik heb ondervonden dat sport mensen bij elkaar brengt. En als ik mijn geloof kan verkondingen in de sportwereld, dan is mijn opdracht pas echt geslaagd. Ons project in Gambia noemen we Moab(Message on a bike)', zegt Michaël. 

 

De jonge mannen gaan niet alleen op missie, ze willen de bevolking ook concreet helpen. 'We begeleiden wielrenners en willen in Gambia een wielerteam met onze wielerkledij oprichten, wedstrijden organiseren en fietsmateriaal, kledij, helmen en schoenen overbrengen', legt Michaël uit. 

 

In Gambia begeleidden ze een week Buba S. Jana en Cherno Joof. 'We vertelden hen hoe het wielrennen er in Europa aan toe gaat en we hebben hen geleerd hoe ze in groep, in waaiers en kettingvorm moeten fietsen. We legden op die 8dagen ongeveer 500kilometer af. We hebben de hele kustlijn afgefietst. Fietsen in Gambia kan best moeilijk zijn. Soms moet je vol in de remmen voor een kudde koeien die de weg oversteekt of maaien taxichauffeurs je van de weg. En als de school uit gaat, fiets je door gigantisch veel kinderen heen die kriskras door mekaar lopen. Maar het is wel plezant als ze je dan aanmoedigen. We gaan zeker door met onze missie', vertelt Michaël.

 

Egide Lismond


 

 GAMBIA, HERE WE COME

Maandag 20/02/12 om 11u15 is het zo ver. Dan vliegen Ruben en ik (Michaël) naar de Afrikaanse zon richting Gambia voor 8 dagen. 

We zullen tijdens ons verblijf zoveel mogelijk mensen proberen warm te maken voor het wielrennen en het fietsen in het algemeen wat leefbaarder te maken. Ook gaan we naar scholen EN op zoek naar christelijke kerken om daar onze doelstellingen uit te leggen. Zo hebben we al een ontmoeting bij Youth for Christ Gambia. We krijgen op dag 1 ook al meteen de kans om een plaatselijke wielrenner te ontmoeten. Cherno is zijn naam en zal ons de eerste paar dagen wegwijzen in Gambia.

chernoenbuba

We gaan er uiteraard ook zelf fietsen. Onze eigen (cross)fietsen zullen zich kunnen uitleven in al dat zand. Al zijn er ook wel asfaltwegen. Als ik merk dat niet Ruben maar een krokodil of een nijlpaard in mijn wiel hangt, zal ik niet vragen om over te nemen, maar zal ik proberen dit wild gedierte los te fietsen!!! Eerst dacht ik dat ze in Gambia links van de weg rijden, aangezien Gambia een Engelse kolonie is, maar gelukkig rijden ze rechts. Maar ik verwacht een chaotische verkeersdrukte zonder al te veel verkeersregels!

En gaat nog een derde wielrenner van PaxX mee naar Gambia. Maar geen wielrenner van vlees en bloed maar een miniatuur-wielrenner. Op deze afbeelding is een klein Afrikaans wielrennertje te zien en is gemaakt van zink, aluminium, magnesium en koper. Ter gelegenheid voor deze reis ben ik aan het schilderen geslagen en heb ik dit klein kunstwerkje in onze eigen clubkleuren geverfd. Dit is onze mascotte!

mascotte

Het wordt een stap in het onbekende. Waar we ons aan mogen verwachten weten we totaal niet, maar we hebben een doel en daar gaan we voor. 

Gambia wordt ook wel  'The Smiling Coast' (de lachende kust) genoemd. Wat ze er precies mee bedoelen weet ik nog niet echt, maar ik hoop het jullie binnen een aantal dagen te zeggen.

See you in Gambia!

Ruben en Michaël


 

 

INTRODUCTIE

Gambia is één van de kleinste landen van Afrika met een populatie van bijna 1,8 miljoen inwoners. Het land heeft een lengte van zo’n 300 km en een breedte van 40 km, en is nagenoeg vlak. Het hoogste punt is 53 meter boven de waterspiegel. Wegens het ontbreken van natuurlijke grondstoffen, leeft de bevolking er hoofdzakelijk van landbouwgewassen en visserij, naast enige vorm van toerisme.

 

WIELERSPORT

Wielrennen is in Gambia zo goed als onbestaande.  Er zijn enkele renners, maar bij gebrek aan wedstrijden en de nodige infrastructuur komen zij nauwelijks aan de bak.

De bestaande wielerbond hangt met haken en ogen aan mekaar, en is eerder berucht omwille van compromiterende bezigheden….

Hulpverlening aan plaatselijke wielrenners zal dan ook voornamelijk moeten gebeuren via rechtstreekse contacten met renners en fietsliefhebbers.

 

GUNJUR PROJECT

The Gunjur Project is een initiatief van het Engelse echtpaar Austin-Preece. Zij runnen al diverse jaren een vakantieoord nabij de hoofdstad Banjul, en bieden aan toeristen accommodatie naast een resem activiteiten.   Zij hebben contacten met lokale wielrenners, en zijn bereid ons te helpen met hulpverlening aan deze renners 

 

DOELSTELLING

In eerste instantie zullen we 2 renners naar Gambia zenden voor een 8-tal dagen om een evaluatie te maken van de noden. Zij zullen zich toeleggen op het trainen van lokale renners. Een inventaris opmaken van de wielerstructuur in het land (aantal wedstrijden, aantal renners, e.d.) behoort eveneens tot hun taken. Tenslotte zullen zij ons concrete informatie kunnen bezorgen over de benodigde materialen die nodig zijn (fietsen, onderdelen, kleding, e.d.).

De mogelijkheden worden tevens onderzocht om in de toekomst wielertoeristen en competitie-renners gelegenheid te geven het wegseizoen voor te bereiden in Gambia.  Massa-wielertoerisme zou het land een enorme economische ‘boost’ geven….

Aan de hand van deze informatie wordt een actieplan opgesteld, zodat vanuit België kan begonnen worden met de nodige ondersteuning en hulpverlening, op regelmatige basis.